-------------------------------------------------------------------

Johnny Henrik Skum og Even Nikolai Kuhmunen fikk stipendet for 2019


Styret for Tove Kingren sámi duodji stiftelsen besluttet å gi stipendet for 2019 til Johnny Henrik Skum og Even Nikolai Kumunen.

 

Johnny Henrik Skum er tildelt 120 000 kr i stipend. Hans duodji er av en slik kvalitet som styret synes er verdig stipendet. Stipendet skal brukes til investeringer av maskiner og utstyr, sier stiftelsesstyret. 

 

Johnny Henrik Skum (25) er fra Masi. Han har gått i lære hos sin bestefar og er i gang med å etablere verksted i Masi, med bestefaren som veileder. Gietka og guksi er det han produserer mest.

 

Even Nikolai Kumunen (21) er tildelt 30 000 kr i stipend. Han er lærekandidat i duodji ved Duodji Instithutta i Kautokeino.  Stipendet skal gå til innkjøp av verktøy og utstyr.

 

 

Stiftelsesstyret er enig i at alle de formelle kravene til stipendet er innfridd. Stiftelsesstyret håper at stipendet bidrar til motivasjon for å arbeide videre med duodji. 

Inger Julianne fikk stipendet for 2018


Tove Kingren stiftelsen har valgt å gi stipendet for 2018 til Inger Julianne Eira. Hun er en 29 år gammel duodjistudent fra Kautokeino. For henne ligger duodji nært hjertet og hennes drøm er at hun skal kunne jobbe med det på fulltid.


Inger Julianne har vært duodjilærling i to år og har tatt fagbrev. Hun har også studert duodji i to år ved Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk. Nå studerer hun revitalisering av tradisjonell duodji ved Samisk høgskole.


-Jeg har fortsatt mye å lære om duodji, og synes duodji er noe man aldri blir utlært i. Man lærer det gjennom hele livet og hver dag lærer man noe nytt.


Inger Julianne forteller at for henne er det viktig å bevare og styrke duodji. I duodji er det for eksempel spesielle ord man bruker kun når man arbeider. Det knytter seg også tradisjoner og levemåter som ville blitt borte, hvis vi ikke hadde duodji. Derfor er det viktig at også ungdom får ta del i denne tradisjonen.  


-Jeg vil bruke stipendet på nye duodjiprosjekter som jeg ikke har prøvd tidligere. Jeg vil blant annet lære å strikke et sjal, veve et dávle-belte, og lære å lage tømmer.

-------------------------------------------------------------------

Per Thomas Aira fikk stipendet for 2017


Styret for Tove Kingren sámi duodji stiftelsen har besluttet å gi stipendet for 2017 til Per Thomas Aira Balto. Per Thomas sin duodji er av en slik kvalitet som styret synes er verdig stipendet. Stipendet skal bidra til at Per Thomas kan investere i materialer, maskiner og utstyr, sier stiftelsesstyret.

 

Stiftelsesstyret er enig i at alle de formelle kravene til stipendet er innfridd. Stiftelsesstyret håper at stipendet bidrar til motivasjon for å arbeide videre med duodji.

 

Størrelsen for stipendet i 2017 er på 63 500 kroner.

 

Per Thomas Aira Balto (22) har med en mor fra Jokkmokk og en far fra Karasjok, både nord-og lulesamiske røtter. Han studerer tre og horn sløyd ved Samernas Utbildningscentrum i Jokkmokk første året og ønsker å ta et år til i Jokkmokk. Han er også utdannet ingeniør i sikkerhet og miljø.

 

Per Thomas er glad for å få stipendet og sier det motiverer til å arbeide videre med duodji. Han ønsker å bruke stipendet til innkjøp av materialer, maskiner og utstyr. Per Thomas liker å arbeide med tradisjonell duodji. Han har også laget en elvebåt og ønsker å få mer kunnskap om elvebåtbygging og tradisjonene rundt dette håndverket.

-------------------------------------------------------------------

Inga Maybritt Bongo fikk stipendet for 2014


- Det er en stor ære og veldig morsomt å få en slik stipend. Stipendet var ganske stort i år og en del av stipendet skal brukes til innkjøp av en større symaskin. Ellers har jeg ikke bestemt for hva resten av stipendet skal brukes til, men det skal gå til investeringer som kommer firmaet mitt til gode, og dens utvikling, sier Inga Maybritt Bongo.


Siden 2013 har Inga Maybritt Bongo hatt sitt eget duodjifirma hvor hun jobber ved siden av studiene. Hun har studert myksløyd i to år ved Jokkmokk, vært lærling hos sin mor i to år og har nå fagbrev i duodji. Hun har også studert duodji ved Samisk høgskole.


Tove Kingren stiftelsen gir stipendet til Inga Maybritt Bongo fordi hennes studier og arbeid holder et høyt nivå og fordi hun fortsatt vil jobbe for å utvikle hennes eget firma.


Inga Maybritts duodji kan du se her




-------------------------------------------------------------------


Ove Stødle fikk stipendet for 2013


Styret for Tove Kingren sámi duodji stiftelsen har besluttet å gi stipendet for 2013 til Ove Stødle. - Håndtverket til Stødle holder et nivå som styret synes er verdig stipendet. Det skal bidra til at han kan fortsette å studere duodji, sier stiftelsesstyret. 


Ove Stødle

Stiftelsesstyret sier at Ove Stødle oppfyller alle de formelle kravene til stipendet og i tillegg holder håndtverket et nivå som er verdig for å motta stipendet. Stiftelsesstyret håper at stipendet bidrar til videre studier innen duodjifaget.


Størrelsen for stipendet i 2013 var på 67 000 kroner.


Ove Stødle eller Dommos Máreha Sara Ove (27) er fra Billefjord i Porsanger og jobber med hardsløyd. Han har tidligere studert ved Samernas Utbildningscentrum i Jokkmokk og har planer om å studere videre.


-Det er en stor ære for meg å få stipendet og det motiverer meg til å jobbe videre. Her i kystområdet er det ikke så mange som jobber med samisk hardsløyd og derfor er det veldig bra at stiftelsesstyret også ser utover.


Stipendet vil Stødle bruke for å styrke sløydkunnskapene. 


- Jeg skal jobbe videre med bedriftsutvikling, teste ut nye ideer og finne min egen stil. Jeg har lyst til å lage vakre og tidløse gjenstander som er tilpasset den moderne tiden. Samisk sløyd er veldig forseggjort med tanke på detaljer og utforming og man kan være meget kreativ når man sløyder så lenge man husker på den tradisjonelle biten også. Derfor er det viktig at man bygger opp kunnskap om duodji før man begynner å utvikle noe nytt, sier Stødle.


Produkter av Ove Stødle:

-------------------------------------------------------------------

Sara Marielle Gaup fra Kautokeino mottok Tove Kingren stipendet for 2012


Sara Marielle har jobbet lenge med duodji og hun har både vidergåendeutdannin og fagbrev i duodji. Hun har vist at hun innehar kunnskap om hvordan produsere duodji tradisjonelt vis som for eksempel skaller, bellinger, luer, skinnkofter, pesk også videre. Hun har også vist at hun kan produsere moderne klær med utgangspunkt i det tradisjonelle.


Stipendstørrelsen for år 2012 var på 116 000 kroner.